Actueel, vrijdag 24 11 2000

De Raad voor het Limburgs:

Komt er toch schot in?

Op vrijdag 24 november waren een aantal Limburgse verenigingen uitgenodigd om op het Gouvernement in Maastricht toelichting te geven over hun ideeën over een 'Raad van het Limburgs'. Er is een adviesgroep samengesteld met daarin professor R. van Hout van de universiteit Nijmegen, professor L. Draye van de universiteit Leuven, mevrouw E. Proesmans van de provincie Belgisch Limburg en de ambtenaren M. Snijders en P. Coenen van de afdeling Cultuur en Sociale Ontwikkeling van de provincie Nederlands Limburg.

Kandidaten voor de Raad (de werkgroep AGL heeft zich kandidaat gesteld) konden daar komen uitleggen hoe zij die raad zien functioneren.

Zo werkt dat bij de overheid: wie veel wind maakt krijgt een molen en daarna mag iedereen komen vertellen uit welke kant de wind moet waaien.

De Werkgroep AGL, die toch al de luis in de pels is van de taalonwillige provincie, heeft haar standpunt verklaard.

Maar al bij al blijven we na de vergadering toch met het gevoel zitten, dat er ergens verborgen agenda's gevoerd worden.

Ons standpunt is duidelijk: pak het a.u.b. voor één keer professioneel aan. Niet de personen tellen, maar het resultaat.

Ook ergert het ons dat de provincie zelf nog steeds niets op papier heeft gezet over die "Raad voor het Limburgs" en de "Streektaalfunctionaris".

Het moet toch niet zo moeilijk zijn om een werkdocument te maken, waarover dan gediscussieerd kan worden. Thans staat niets op papier en dan heb je natuurlijk ook als resultaat dat de discussie zwalkt als een schip zonder roer.

De werkgroep AGL heeft wel zijn standpunt op papier gezet (en aan de adviesgroep overhandigd):
(dat kunt u lezen in ons archief)