03 09 2001 Dagblad De Limburger

Geen steun PNL in kritiek op woordenboek

MAASTRICHT De fractie van de Partij Nieuw Limburg (PNL) heeft vrijdag tijdens de vergadering van Provinciale Staten weinig tot geen steun gekregen in de felle kritiek op de miljoenenkosten voor het woordenboek van de Limburgse dialecten.

Tijdens een interpellatiedebat kreeg PNL-fractievoorzitter -F. Zinken geen poot aan de grond bij de overige fracties en bij gedeputeerde M. Eurlings (CDA, Cultuur). "PNL moet eens leren positief te denken', zo schamperde bijvoorbeeld VVD-Statenlid L. van Bilsen.
Zinken verweet Eurlings de Staten onjuist en onzorgvuldig te hebben geïnformeerd over de financiële steun van de provincie bij het maken van het woordenboek. De kosten daarvan zijn inmiddels tot tien miljoen gulden opgelopen. Bovendien vond PNL dat de gedeputeerde de dialectvereniging Veldeke, ondanks een winst van 170.000 gulden op het stripboek Asterix en Obelix, toch subsidie heeft verstrekt.
Eurlings verklaarde dat alle kredieten voor het woordenboek van de Limburgse dialecten door de Staten zijn goedgekeurd. Volgens de gedeputeerde zijn de subsidieregels voor Veldeke hetzelfde toegepast als bij andere dialectgroeperingen.

maandag, 03 september 2001