16 07 2001 Citaat van de week

"Het WLD is bedoeld als fundamentele wetenschap (...)".

Dat zegt Herman Crompvoets in Dagblad De Limburger van zaterdag 14 juli. Hij reageert op een artikel waarin Fons Zinken van de Partij Nieuw Limburg (PNL) dat woordenboek - het Woordenboek van de Limburgse Dialecten - ONBRUIKBAAR noemt.

Ons commentaar . We willen niet zeuren, maar we mogen toch wel enige zorgvuldigheid verlangen. Welnu: zo'n woordenboek kan natuurlijk nooit een fundamentele wetenschap zijn. Een detail: niet eens wetenschap misschien, maar het resultaat van wetenschap. Maar het gaat ons om de pretentie fundamenteel. Wat een onzin. De studie van de taal als zeer belangrijke menselijke eigenschap kun je fundamenteel noemen. Bijvoorbeeld: het is nog niet opgelost hoe kinderen waar ook ter wereld in een paar jaar tijd zoiets ingewikkelds als een taal kunnen leren. Maar het verzamelen en ordenen van Limburgse woorden voor pakweg 20.000 voorwerpen en handelingen kun je moeilijk fundamentele wetenschap noemen. Dit noemen wij gewoon: grootspraak.

In de reactie van Crompvoets staat nog drie maal het woord wetenschappelijk. Wij zijn ontroerd, willen nederig meedelen dat we inderdaad (en makkelijk) een honderd wetenschappelijke projecten en onderzoeken op kunnen noemen die minder belangrijk zijn dan het WLD, maar daar gaat het hier niet om. Een wetenschappelijk woordenboek hoeft nog niet BRUIKBAAR te zijn. Dat is heel wat anders, en daar had Zinken het over. Hij heeft niet de wetenschappelijke waarde van het WLD betwijfeld, alleen gezegd dat dat woordenboek onbruikbaar is. Kwestie van lezen. Het WLD is er niet voor de in zijn taal geïnteresseerde gewone Limburger, en we hebben ook nog nooit een Limburgse schrijver horen zeggen dat hij het WLD geraadpleegd heeft.

Kan ook niet, want het WLD is niet eens een woordenboek, maar - zoals gezegd - een nauwelijks geordende verzameling van Limburgse woorden voor allerlei zaken betreffende het boerenleven, beroepen en ambachten. Niets mis mee - maar wel ONBRUIKBAAR.