21 02 2002 Limburgs Dagblad

Opleiding voor leraren Limburgs

Heerlen - Dialectvereniging Veldeke gaat leraren Limburgs opleiden. In een speciale cursus krijgen de toekomstige docenten niet alleen uitleg over de Limburgse taal en letterkunde, maar ook over de geschiedenis van het Limburgs. De opleiding wordt gesteund door de Limburgse streektaalfunctionaris Pierre Bakkes, die zelf al zo'n vijftien jaar Limburgse les geeft in Roermond en omgeving.

De belangstelling voor lees- en schrijfcursussen in het dialect is ongekend groot, vertelt Lei Heijenrath die namens Veldeke het project leidt. ,,Probleem is dat we te weinig mensen vinden met voldoende kennis om de cursussen te kunnen geven.'' Met name ouderen hebben interesse, stelt Bakkes. ,,Al komen er de laatste tijd ook steeds meer jongeren. Dat zijn vaak mensen die in de carnavalswereld actief zijn.''

In totaal wordt ruim 20.000 euro uitgetrokken voor het scholen van de nieuwe docenten, blijkt uit het meerjarenplan dat Bakkes aan Provinciale Staten heeft voorgelegd.

Heijenrath hoopt in september met de eerste lessen voor toekomstige docenten te beginnen. In eerste instantie gaat het om vijftien tot twintig cursisten, die wel al enige kennis in huis moeten hebben. Belangstellenden zijn er genoeg, denkt Veldeke. De opgeleide docenten gaan in hun eigen regio weer cursussen geven, zodat de kennis zich als een olievlek uitbreidt, is de hoop van Heijenrath.

De toekomstige leraren Limburgs moeten niet alleen de taal goed beheersen, maar ook weten hoe de taalverschillen in Limburg zijn ontstaan. Bakkes: ,,Het vergt deskundigheid om straks zelf les te geven. De leraren moeten vragen van de cursisten kunnen beantwoorden.'' Diverse dialectologen gaan de cursus geven. Onder anderen Bakkes zelf zal voor de klas staan om de eerste lichting op te leiden.