Citaat van de week

Plat...

"Wat ik niet kan, ook al schrijf ik dialect, ik kan niet plat schrijven. Dat ligt mij nu eenmaal niet."

Woorden van de schrijfster Marie Catherine Plantaz deze week in de Maatrichtse editie van De Trompetter. Wij betreuren deze uitlating hevig. Niet dat ze geen vieze woorden wil gebruiken, maar de toevoeging ook al schrijf ik dialect. Hier staat weer met zoveel woorden dat dialect (welk, waar, overal ter wereld of alleen in de Randstad?), dat dialect vooral een platte taal is, gebrabbel en stoer gedoe van boeren en andere baje onbeschaafde kinkels. Niet dat zij dat zo zal bedoelen, noch haar interviewer en uitgever Paul Weelen, maar mensen die niets liever zien dan dat oos taal in die zit blijft zitten, die voelen zich weer gesterkt. Zoals C. Offermans - die van het pamflet Waarom ik niet in Plat-eweg wil.

En zeg niet dat het allemaal zo'n vaart niet loopt. We citeren nu maar eens een "mediasocioloog", die op een congres over normen in taalgebruik gewoonweg vertelde dat hij "in Utrecht op het station niet geconfronteerd wilde worden met een omroepstem met een duidelijk Limburgs accent" - amen.

Allez: het gaat om het nieuwe boek van Marie Catherine Plantaz, dat Fabuleuze vertèllinge heet (LiLiLi = Limburgse Literaire Lies, deil 29), en aanstaande zaterdag (15 uur) gepresenteerd wordt in stadsherberg De Witte vaan Wieck, Rechtstraat 15-17 in Maastricht.

Nog zoiets. Even verder in de Trompetter staat een aankondiging van de vierde LiLiLi Daag, deze keer in Maastricht. Hier lezen we dat bijvoorbeeld Frits Criens en Mia Liedekerken in "het dialect voorlezen, Jo Wijnen en Willem Kurstjens (mensen van de krant - het betere volk?) in het Nederlands. Als je onnozel wil doen en je weet dat Mia Liedekerken jarenlang in Wijk bij Duurstede gewoond heeft, kun je vragen: leest ze in het Utrechts of wie weet in het Over-Betuws?

Waarom niet gewoon: die en die lezen in het Limburgs? Of is het echt zo dat de vereniging Veldeke deze aanduiding strikt verboden heeft? Wel een erkenning aanvragen voor HET Limburgs, maar vervolgens doen of dat allemaal onzin is. Dat is pas plat.