Trouw 27 03 2001

Wäörd: algemeen Limburgs op het web

Wäörd is het meervoud van waord, 'woord', maar ook: ruzie. Beide betekenissen staan in het nieuwe Algemeen Limburgs Woordenboek, sinds gisteren gratis op internet te bezichtigen.
Wie het op de harde schijf van zijn computer wil laden, moet naar het adres www.limburghuis.nl toe. Maar dat heeft officieel niets te maken met het Limburghuis, een instituut waarin drie culturele instellingen zouden moeten gaan samenwonen. "Oorspronkelijk was dat nog wel een idee van Wim Kuipers en mijzelf", glimlacht Paul Prikken hoorbaar door de telefoon, "Maar de vereniging Veldeke, het Sociaal Historisch Centrum en het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap kregen al snel ruzie over het verdelen van het geld. Ondertussen zijn ze op klassiek-Limburgse manier vergeten om de naam op het web te claimen. Dat hebben wij toen maar gedaan."
Op www.limburghuis.nl wordt voornamelijk aandacht aar de streektaal besteed, het Limburgs. Daar ligt meteen een volgend conflict op de loer: volgens veel Limburgers bestaat die taal helemaal niet, de vereniging Veldeke onderscheidt zelfs 560 dialecten.
De nieuwe woordenlijst van het 'Algemeen Geschreven Limburgs', gemaakt door de gelijknamige werkgroep waar Prikken deel van uitmaakt, wil die variatie overkoepelen. De uitspraak van mensen die plat kalle mag tussen Kerkrade tot America tot Venray hemelsbreed verschillen, in woordenschat en taalverschijnselen zijn er voldoende overeenkomsten om een algemene woordenlijst in een standaardspelling nuttig te maken.
"Het Kerkraads of het Maastrichts, dat behoort tot de folklore. De Limburgse omroep gebruikt wel degelijk een algemeen Limburgs dat iedereen verstaat. En in deze tijd dat mensen uit verschillende dorpen met elkaar huwen, houd je die aparte dialecten nooit in stand", zegt Prikken. Beter is het dan, een algemeen woordenboek aan te bieden, zodat woorden in levend gebruik blijven waar mensen anders misschien Nederlandse woorden voor nemen. Een groep als Rowwen Hèze zou daar zijn voordeel mee kunnen doen, denkt hij. "Hoewel, zij komen uit de buurt van Horst en America, wat zij zingen gaat al aardig de Brabantse kant op."

Bas den Hond