Monique Parren / Limburgs Dagblad 09 09 2000 /Regio
 
Zinken verspeelt krediet in dialectstrijd
 
Fractieleider Fons Zinken van Partij Nieuw Limburg heeft zijn krediet in Provinciale Staten verspeeld bij de behandeling van zijn dialectvoorstel. De PNL'er verwijt het College van Gedeputeerde Staten 'hoogmoed in plaats van oprechtheid'.
 
Het initiatiefvoorstel 'Et rech van et Limburgs' is door Gedeputeerde Staten (GS) bewust in een kwaad daglicht gesteld en daardoor verworpen. Natuurlijk ligt dat laatste volgens PNL niet aan de magere kwaliteit van het voorstel en het minimale draagvlak.
 
De behandeling door GS 'heeft de emmer doen overlopen', fulmineert Zinken voort. Hij pleit voor een Algemeen Geschreven Limburgs, het AGL dat moet gelden als dialectschrijftaal. Zijn voorstel staat - in aangepaste vorm- voor de tweede keer op de agenda van Provinciale Staten. En omdat het aangepast is, moet het dus ook aangenomen worden.
 
Het gemor onder Zinkens betoog wordt echter almaar luider. De PNL-voorman is boos op alles en iedereen, omdat zijn geesteskind inmiddels meerdere keren uitputtend besproken in commissievergaderingen -het ook deze vrijdagmorgen niet haalt. Geen draagvlak, constateren de Staten andermaal. En gaan massaal koffiedrinken uit protest tegen wat Peter van Zutphen (SP) omschrijft als 'Calimero -gedrag van PNL'. Het AGL wordt verworpen, wel komt er een streektaalfunctionaris en een Raad voor het Limburgs per 1 januari 2001. Tegen die tijd nemen Provinciale Staten collega Zinken misschien weer serieus.