Radio 1, zaterdag 09 12 2000 23u55 Oog op Morgen (vijf voor twaalf)
Telefonisch interview met Paul Prikken, voorzitter van de werkgroep AGL.

Maartje van Weegen:

Laatste onderwerp in het 'oog op morgen', zoals elke dag.
Het vernederlandsen van het Limburgs moet stoppen. Dat wil de Werkgroep AGL, Algemeen Geschreven Limburgs. En daarom heeft het AGL een website geopend waarmee het geschreven Limburgs als taal wordt gepropageerd. Paul Prikken, oud-journalist, Limburger en een van de initiatiefnemers van de website, goeie avond. Is die website echt nodig?

Paul Prikken:
Ja hoor!

Maartje van Weegen:
Ja waarom?

Paul Prikken:
Nou wij willen met moderne middelen die Limburgse taal verspreiden. Wij spreken hier nog allemaal Limburgs van 's ochtends tot 's avonds. En in Limburg hebben we toch nog geen klassenverschil in het dialect of in het 'plat' zal ik maar zeggen. Ja, daarom zijn we op het net gegaan.

Maartje van Weegen:
Maar het gesproken Limburgs daar maakt u zich geen zorgen over. Het is het geschreven Limburgs waar u een beetje benauwd voor bent dat het verloren gaat?

Paul Prikken:
Je moet een geschreven Limburgs hebben om een beetje weerwerk te bieden tegen de vernederlandsing van het Limburgs. Iedereen neemt hier Nederlandse zinsconstructies over. Dat is logisch, natuurlijk, omdat de invloed van het Nederlands groot is.
En dan krijg je steeds meer Nederlandse woorden die eigenlijk verlimburgst worden.

Maartje van Weegen:
Hebt u d'r voorbeelden van, misschien ?

Paul Prikken:
Nou, als men zegt 'dat vind ik leuk' dan zegt een Limburger 'dat vènj ich leuk'. Terwijl 'leuk' eigenlijk geen Limburgs woord is. Dat is trouwens een redelijk recent Nederlands woord, want vroeger betekende dat 'eigenaardig'. Als je zei 'je hebt een leuke vrouw' wat dat voor de oorlog eigenlijk een belediging. Omdat je een eigenaardige vrouw had, een vrouw die een schroefje los had.

Maartje van Weegen:
Maar hoe erg zou het zijn als het echte Limburgs zou verdwijnen?

Paul Prikken:
Dat is geen ramp natuurlijk. Kijk, als het Nederlands verdwijnt en het wordt allemaal engels, dat is ook geen ramp. Het ligt er maar aan of je het belangrijk vindt.
Maar als ik hoor dat op de Europese top in Nice weer een woord zoals 'stemmenweging' is uitgevonden...

Maartje van Weegen:
...ja dat vind ik ook een raar woord...

Paul Prikken:
... dan krijgen we binnenkort 'onzorgvuldige stemmenweging' wat in Amerika gebeurt op dit moment. Ja, daar schieten we eigenlijk niet mee op.

Maartje van Weegen:
U wilt niet alleen een website, u wilt ook een Limburgs woordenboek. Komt dat er echt?

Paul Prikken:
Ja, ja. Over een maand is dat er

Maartje van Weegen:
En dat hebt u gemaakt?

Paul Prikken:
Dat hebben we met een comité gemaakt. We hebben dus alles geïnventariseerd wat hier te vinden is en daar schieten we flink mee op, moet ik zeggen.

Maartje van Weegen:
En u denkt dat u het daarmee redt?

Paul Prikken:
Of wij het daarmee redden, dat zullen we afwachten. Maar wij vinden wel dat het beeldend vermogen van de taal vooruit moet gaan. Kijk, mevrouw van Weegen, u hebt al zo vaak al de microfoon onder de neus van een politicus gestoken. Wat er uit komt is eigenlijk beroerd taalgebruik. Sorry dat ik dat zo moet zeggen, maar daar komt het toch op neer.

Maartje van Weegen:
Ik wens u succes, meneer Prikken, en ik dank u wel.