Wim Kuipers publiceerde onlangs de bundels Kaoleries en Neel, mt een CD waarop het werk in 80 minuten gesproken tekst te horen is. Op deze site publiceren we uittreksels en geluidsfragmenten uit Kaoleries en Neel

Neel en Kaoleries

Woorden worden taal in Geschreven Limburgs

Schrijvers en lezers ontmoeten mekaar in een boek. Niet op straat. Niet bij de kapper en niet bij de slager. De schrijver en de lezer hoeven niet in hetzelfde dorp te wonen om mekaar te verstaan. De kwaliteit van de schrijver wordt niet gemeten aan zijn vermogen om plaatselijke uitspraak bij benadering op papier na te bootsen. De lezer wordt niet geboeid, de lezer wordt niet geroerd door de spelling van de uitspraak maar door de woorden. In deze bundel staan Kuipers ''zien wrd". Het zijn de woorden van de dichter die voorbijtrekken als een lage-drukgebied met droefgeestig beladen wolken.

Af en toe priemt een Nederlandse zin door de monoloog en dan weet je het weer: dit is een andere taal. Maar het geboortedorp van Kuipers, Neel (Maasniel) had net zo goed in Kentucky kunnen liggen of in Kazachstan. In ieder geval ergens waar een andere taal gesproken wordt. Dit is Nederland niet, dit is Vlaanderen niet. Dit is niet zuiders. Dit is heel ver weg van karnavalesk of Bourgondisch Limburg.

En toch is het Limburgs. Geschreven door de schrijver zonder de vitterige spellingscrupules van de uitspraak. Schrijvers doen dat met taal: woorden uit hun verband rukken en in een andere samenhang opschrijven. Dan worden woorden taal, geschreven taal, die in stilte op papier aan kracht wint. Maar die ook gesproken, voorgelezen, gedeclameerd het ritme en de klank van de taal laat klinken als een roffelende paukenslag.

Lees ook de recensies in ons archief: Dagblad de Limburger , Limburgs Dagblad

Het boek is uitgegeven door uitgeverij TIC en kost 14,90 euro http://www.uitgeverijtic.nl/kaoleries.htm

In het boek zit een CD waarop schrijver Wim Kuipers zijn gedichten voorleest. Een aantal fragmenten MET GELUID hebben we hier op het web gezet. Fragmenten uit Kaoleries   Fragmenten uit Neel